Elektricien-dordrecht

Wat is het verschil tussen geaarde en ongeaarde stopcontacten?

Er zijn voldoende stopcontacten nodig om het gelijktijdige gebruik van elektrische apparaten mogelijk te maken. Woont u in een wat ouder huis. Dan niet. U hoeft niet meteen te verhuizen. Nee, want je kunt ook extra stopcontacten installeren. Er zijn twee soorten stopcontacten bekend, geaard en ongeaard. Maar wat is het werkelijke verschil? Laat het ons weten in onderstaande tekst!

Verschil in uiterlijk

Als je een geaard en een ongeaard stopcontact naast elkaar legt, zie je direct het verschil. Een niet-geaard stopcontact is perfect rond en heeft slechts twee openingen voor de uitsteeksels van de stekker. Geaarde stopcontacten zien er in dit opzicht een beetje anders uit. Deze stekkerdoos is geen perfecte cirkel en heeft aan beide zijden uitsparingen. In dit stopcontact passen daarom alleen geaarde apparaatstekkers. Een geaard stopcontact herken je ook aan de twee pinnen. 

Een geaard stopcontact is veiliger

Nu kent u het fysieke verschil tussen geaarde en ongeaarde stopcontacten. Deze stopcontacten zijn echter ook intern anders. Het belangrijkste verschil is dat geaarde stopcontacten veel veiliger zijn. Dit komt omdat dit stopcontact wordt aangesloten op zijn 3 netsnoeren in plaats van op zijn 2. Naast bruine en blauwe draden hebben geaarde stopcontacten ook gele en groene draden. Deze laatste draad wordt ook wel aarde genoemd. De aardgeleider laat bij overspanning overtollige stroom naar aarde vloeien. Door een geaard stopcontact te gebruiken, kunt u uw elektrische apparatuur niet onder spanning zetten als de spanning te hoog oploopt. Dit is voor ongeaarde stopcontacten. Het gebruik van een geaard stopcontact elimineert het risico op een elektrische schok.